Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel op een nieuwe manier bepaald. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van je woning. Door het gebruik van deze nieuwe methode lopen de kosten op tot gemiddeld €190,-. Als u het nu nog aanvraagt, bespaart u flink wat kosten!

Huidige situatie

Sinds 2015 dient iedereen die een woning oplevert, verkoopt of verhuurt een energielabel te hebben. Welk energielabel u krijgt is afhankelijk van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar. Dat wil zeggen de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

Nu kunt u als woningeigenaar zelf online een energielabel aanvragen. U geeft bepaalde woningkenmerken door en daarna wordt het label op afstand door een erkend deskundige vastgelegd. Als alles akkoord is, bent u in het bezit van een Vereenvoudigd Energielabel. Doordat u zelf de kenmerken doorgeeft, liggen de kosten gemiddeld op €7,50.

Vernieuwd energielabel

Er komt een nieuwe bepalingsmethode. Vanaf 2021 maakt u een afspraak met een erkend energieadviseur. Daardoor kan hij uw situatie nauwkeurig beoordelen. Op basis van bepaalde kenmerken van de woning berekend de adviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Daarmee geeft het vernieuwde energielabel een meer uitgebreid en gedetailleerd inzicht in de energieprestatie van uw woning. Ook ontvangt u concrete verbeteradviezen.

Daarnaast veranderd de prijs door verschillende factoren. Ten eerste het woningtype. Daarnaast de beschikbare documentatie die u zelf op orde moet hebben. Als laatste de tijd die de energieadviseur kwijt is met het opnemen van alle kenmerken. Daardoor zijn de gemiddelde kosten voor een eengezinswoning €190,- en voor een appartement €100,-. Dus de prijs wordt een stuk duurder dan voorheen.

Energiebesparing

Er zijn diverse mogelijkheden voor het energiezuiniger maken van uw woning. Door uw woning goed te isoleren zorgt u ervoor dat er geen energie verloren gaat. Dit is een eenvoudige stap die voor veel besparing kan zorgen. Naast muur-, vloer- en dakisolatie, is het vervangen van uw kozijnen ook energiebesparend. Door het gebruik van kunststof of aluminium kozijnen met HR++ of Triple glas kunt u in veel gevallen flink besparen op stookkosten. Benieuwd welk glas in uw kozijnen zit? Controleer uw glas met deze handige tips.

Vraag het energielabel nu nog aan

Verwacht u binnen nu en 10 jaar uw woning te verkopen? Vraag het energielabel nu nog aan! Zo bent u er met een paar tientjes weer 10 jaar vanaf. Dus vraag uw energielabel eenvoudig aan bij Energielabel voor Woningen.

Voorbehoud

Het voorstel is geprobeerd tegen te houden met een motie. Deze motie heeft  Minister Ollongren naast zich neergelegd. Toch wil de Tweede Kamer dat het goedkope energielabel voor woningen blijft bestaan, daarom komen ze met een amendement. Of dit amendement wordt aangenomen of verworpen is nog onduidelijk. Tot die tijd is het onduidelijk of het goedkope energielabel na 1 januari 2021 beschikbaar blijft.

Wilt u energie besparen met nieuwe kozijnen?

Bent u benieuwd hoe u energie kunt besparen door uw oude kozijnen te vervangen? Of heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Onze adviseurs helpen u graag. Maak vrijblijvend een afspraak, bij u thuis of in de showroom.

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? En blijft u graag op de hoogte van trends rondom ramen, deuren, serres en zonwering? Volg ons via FacebookInstagramPinterest of abonneer u op onze nieuwsbrief.