Energie besparen? Kozijnen vervangen!

Misschien schrikt u ook wel eens bij het bekijken van uw energierekening? En wilt u graag energie besparen? Gelukkig kan uw oude kozijnen vervangen in veel gevallen tot een flinke besparing in stookkosten leiden.

Wat is het gemiddelde gasverbruik?

Om te weten hoeveel u kunt besparen is het verstandig stil te staan bij hoeveel energie (in dit geval gas) u verbruikt. Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op uw gas gebruik. Denk bijvoorbeeld aan het soort huis, het bouwjaar en het aantal bewoners. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1.470 m3 gas. Isolerend glas draagt bij aan de besparing van uw gasgebruik. Hoeveel dat ongeveer kan zijn, leggen we onderstaand uit.

HR++ of Triple glas?

De indicatie die wij onderstaand geven is van enkel ongeïsoleerd glas naar HR++ glas. En van oud dubbel glas (zonder extra isolerende gasvulling) naar HR++ glas. Nu zult u misschien denken, de nieuwe standaard is toch Triple glas? En voor nieuwbouw geldt dit zeker in toenemende mate. De glasisolatie moet een gelijke tred houden met de isolatie van de rest van de woningschil. En bij nieuwbouwsituaties is dit natuurlijk het geval. Bij veel renovaties gaat deze vlieger echter niet op en is HR++ glas prima afdoende. Vandaar dat we in de vergelijking voorlopig volstaan met HR++ glas.

Van oude kozijnen met enkel glas naar nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas.

Is uw woning nog voorzien van oude kozijnen met enkel glas? Energie besparen is in uw geval zeer goed mogelijk wanneer u uw kozijnen gaat vervangen voor nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas. Daarmee bespaart u tussen de 240 m3 en 370 m3 gas per jaar! Omgerekend naar euro’s is dat ongeveer tussen de €290 en €450 per jaar dat u bespaart op de gasrekening. Hierbij hanteren we een gemiddelde gasprijs van €1,20 (bron: mileucentraal).

Van oude kozijnen met dubbel glas naar kunststof kozijnen met HR++ glas.

Ook wanneer uw oude kozijnen al voorzien zijn van de eerste generatie dubbel glas, is energie besparen door het vervangen van uw kozijnen nog steeds mogelijk. Het oude dubbel glas bevatte namelijk geen isolerend gas tussen de twee glaslagen. Vervangt u het glas voor HR++ glas dan bespaart u tussen de €80,- en €120,- per jaar op de gasprijs. Dat komt neer op zo’n 65 tot 100 m3 gas. 

Nieuwe kunststof kozijnen voor betere isolatie

In de afgelopen tientallen jaren is er enorme vooruitgang geboekt met de isolatiewaarde van kunststof kozijnen. Een lagere isolatiewaarde van het kozijn, zorgt voor een betere isolatie. Daarnaast is het verplicht om bij triple glas ook de kozijnen te vervangen als u gebruikt wilt maken van de ISDE subsidie.

Energie besparen – Meer tips?

Energie besparen is hot. En dat is natuurlijk niet voor niets. Duurzaam omgaan met onze grondstoffen is een voorwaarde om de aarde door te geven aan de volgende generaties. En daar steken wij maar wat graag een helpende hand toe! Onderstaand een aantal links van organisaties die goede tips hebben hoe u nog meer energie kunt besparen. Zo draagt u ook eenvoudig uw steentje bij!

www.milieucentraal.nl
www.energiebesparendoejenu.nl
www.verbeteruwhuis.nl

Gratis advies op een moment dat het u schikt?

Onze verkoopadviseurs adviseren u graag over de mogelijkheden in uw woning. Maak vrijblijvend een afspraak, bij u thuis of in de showroom.

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen en op de hoogte blijven van trends rondom ramen, deuren, serres en zonwering? Volg ons via FacebookInstagramPinterest of abonneer u op onze nieuwsbrief.