Let op! Voor 2023 zijn er nieuwe subsidiebedragen en voorwaarden, klik hier voor meer info.

In 2022 kunt u ook weer subsidie aanvragen voor het vervangen van uw kozijnen. Vanaf januari gelden er nieuwe maatregelen voor de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Zo gaan de subsidiebedragen omhoog en het minimaal aantal vierkante meters omlaag.

Energie besparen? Dan is het isoleren van uw woning het eerste waar u aan kunt denken. Het vervangen van ramen en deuren is één van de isolatiemaatregelen die hoort bij de ISDE. Per maatregel is er een subsidiebedrag per m2 vastgesteld en deze bedragen gaan dus flink omhoog!

De nieuwe subsidiebedragen voor isolatie

Isolatiemaatregel€ / m2
Spouw€ 8
Dakisolatie€ 30
Zolder- of vlieringvloer€ 8
Gevel€ 38
Vloer€ 11
Bodem€ 6

 

Isolatiemaatregel€ / m2
HR++ glas
Isolerende deuren met HR++ glas
 € 53
Triple-glas in combinatie met isolerend kozijn
Isolerende deuren met Triple glas
 € 150
Panelen* in combinatie met HR++ glas € 23
Panelen* in combinatie met Triple-glas en (nieuw) isolerend kozijn € 115
* Met panelen worden de kunststof of houten schotten bedoeld die in hetzelfde kozijn zitten als het glas. Die schotten zitten vaak onder de ramen of aan de zijkant.

 

Het minimaal aantal vierkant meters verandert

De isolatiemaatregelen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen voor de goedkeuring van de subsidie. Een van deze voorwaarden is de minimale oppervlakte per maatregel. Voor het vervangen van glas (bij triple glas i.c.m. kozijn) moet dit minimaal 10 m2 zijn. Vanaf volgend jaar is dit al vanaf minimaal 8 m2, zowel voor HR++ als voor triple glas.

 

Vanaf 2023: 15% subsidie voor één isolatiemaatregel

De overheid is bezig met het versoepelen van de maatregelen. Vanaf 2023 is het mogelijk om voor één isolatiemaatregel subsidie aan te vragen. Hiervoor krijgt u 15% subsidie. De voorwaarden en subsidiebedragen zijn nog onbekend. Het is wel al bekend dat als u na 2 april 2022 een isolatiemaatregel heeft uitgevoerd, het in 2023 mogelijk is om voor één isolatiemaatregel subsidie aan te vragen.

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden voor de ISDE

  • U bent eigenaar van de woning en u woont er zelf.
  • Voer minstens twee isolatiemaatregelen uit of kies voor één isolatiemaatregel en ook een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
  • Kiest u voor het isoleren van ramen, dan vervangt u uw huidige glas voor HR++ of triple glas
  • Bij triple-glas is het verplicht om ook uw kozijnen te vervangen.
  • De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf dus niet zelf uitgevoerd.
  • U heeft geen andere subsidie aangevraagd voor dezelfde isolatiemaatregel(en).

Bekijk alle voorwaarden hier.

Wilt u ook energie besparen?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wilt u advies over uw mogelijkheden? Onze adviseurs helpen u graag. Maak vrijblijvend een afspraak, bij u thuis of in de showroom.

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? En blijft u graag op de hoogte van trends rondom ramen, deuren, serres en zonwering? Volg ons via FacebookInstagramPinterest of abonneer u op onze nieuwsbrief.