LET OP! Onderstaande subsidie is niet meer van toepassing. Klik hier voor de huidige subsidie regeling (januari 2021).

Voor welke maatregelen geldt de subsidie energiebesparing?

De energiesubsidie geldt voor het isoleren van uw dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Voorwaarde is dat u ten minste 2 isolatiemaatregelen uitvoert.

Wat zijn de subsidiebedragen?

Onderstaand ziet u een overzicht van hoeveel subsidie u er voor welke isolatiemaatregel is. De bedragen zijn aangeven per vierkante meter.

Isolatiemaatregel€ / m2
Spouw€ 5
Dakisolatie€ 20
Zolder- of vlieringvloer€ 5
Gevel€ 25
Vloer€ 7
Isolatiemaatregel€ / m2
Bodem€ 4
HR++ glas€ 35
Triple-glas in combinatie met isolerend kozijn€ 100
Panelen* in combinatie met HR++ glas€ 15
Panelen* in combinatie met triple-glas en (nieuw) isolerend kozijn€ 75
* Met panelen worden de kunststof of houten schotten bedoeld die in hetzelfde kozijn zitten als het glas. Die schotten zitten vaak onder de ramen of aan de zijkant.

 

Wat houden de extra energiebesparende maatregelen in?

Laat u 2 isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan kunt u ook subsidie krijgen voor een paar extra maatregelen die energie besparen:

 • Een isolerende buitendeur (U-waarde maximaal 1,5).
 • Een CO2-gestuurd ventilatiesysteem of een systeem voor balansventilatie met wtw met een rendement van minstens 90%.
 • Waterzijdig inregelen van uw verwarmingssysteem
 • Energieverbruiksmanager of slimme thermostaat.

Daarnaast kunt u geld krijgen voor een maatwerkadviesrapport (150 euro) door een Energieprestatie-adviseur (EPA).

Wanneer kan ik aanspraak maken op de bonussubsidie van 4000 euro?

U kunt een bonussubsidie tot 4000 euro krijgen, wanneer u uw woning zeer energiezuinig of energieneutraal maakt. Dit doet u door alle nodige isolatiemaatregelen te laten uitvoeren en hierbij te kiezen voor zeer hoge isolatiewaarden. U neemt dan isolerende deuren en kozijnen en een ventilatiesysteem en zorgt voor goede kierdichtheid. Die laatste dient u aan te tonen met een luchtdichtheidstest.

 

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden van de subsidie energiebesparing?

 • U bent eigenaar van de woning en woont er zelf.
 • De uitvoering van de maatregelen is vanaf 15 augustus 2019.
 • U laat minimaal twee van de volgende energiebesparende maatregelen uitvoeren. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloer- of bodemisolatie, plaatsen HR++ glas of triple glas.
 • De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden.
 • U past de maatregel toe voor de gehele woning of voldoet aan het vereiste minimum aantal vierkante meters. Die oppervlaktes verschillen per woningtype. Voor HR++ glas geldt 8m2 voor een etagewoning, 10m2 voor tussenwoningen, 12m2 voor een hoekwoning of twee-onder-één-kap-woning en 15m2 voor een vrijstaande woning.
 • U krijgt voor een woning maar één keer een SEEH subsidie. Wilt u meer dan 2 isolatiemaatregelen nemen? Vraag dan in één keer voor alle maatregelen tegelijk subsidie aan. Heeft u of een vorige eigenaar al een keer een SEEH subsidie voor deze woning aangevraagd? Dan kunt u geen subsidie meer krijgen.
 • De subsidie is alleen achteraf aan te vragen.
 • U heeft de maatregelen uit laten voeren door een bedrijf en dus niet zelf uitgevoerd.
 • De subsidie energiebesparing geldt alleen voor bestaande woningen. Dus niet voor een nieuwe aanbouw of nieuwbouwwoning.

Kijk voor alle voorwaarden op de website van de rijksoverheid.

 

Waarom is het slim om nu te kiezen voor energiebesparing?

 • Doordat deze subsidie energiebesparing, betaalt de rijksoverheid een behoorlijk deel van uw investering. U heeft dus een lagere investering dan normaal.
 • Dankzij de energiebesparende maatregelen, is uw huis direct een stuk energiezuiniger. Hierdoor bespaart u meteen maandelijks op uw energiekosten. (vergelijk hier hoeveel het vervangen van uw kozijnen u kan opleveren)
 • De energiebesparing die u realiseert, levert meer rendement op dan de rente op uw spaarrekening.
 • Door uw woning beter te isoleren, stijgt uw wooncomfort. Hierdoor profiteert u van een fijner binnenklimaat.
 • Kiest u voor HR++ of triple glas? Dan vervangt u zeer waarschijnlijk ook uw kozijnen. Moderne kunststof en aluminium kozijnen zijn bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. Zo spaart u ook tijd en geld, doordat u nooit meer hoeft te schilderen!

Gratis advies op een moment dat het u schikt?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Of bent u benieuwd wat een renovatie van uw oude kozijnen kost? Onze adviseurs helpen u graag. Maak vrijblijvend een afspraak, bij u thuis of in de showroom.

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? En blijft u graag op de hoogte van trends rondom ramen, deuren, serres en zonwering? Volg ons via FacebookInstagramPinterest of abonneer u op onze nieuwsbrief.